Borderline kişilik bozukluğu; kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. ‘Borderline’ kelimesi ‘sınırda, belirsiz’ anlamını taşır.
Belirtileri ve Nedenleri
Bu hastalar sürekli bir duygu ve davranış krizinde yaşarlar. Genellikle boşlukta ve sıkılmış hissederler. Güvensiz benlik algısı kendilerini güçlü bir biçimde diğer insanlara bağlanmalarına ve aynı insanları eşit bir yaklaşımla reddetmelerine neden olur. Öte yandan terk edilmekten çılgınca kaçınırlar. Dürtüsellikleri kendilerine zarar vermelerine ve buna bağlı olarak olumsuz potansiyel davranış örüntüleri oluşturmalarına sebebiyet verebilir. Yoğun ve hızlı duygu değişimleri, uygun olmayan ve kontrol edilemeyen öfkeyle sonuçlanabilir.
Tedavi
-
Kişilik bozukluklarında daha önce pek de bir şey yapılamayacağı inancı yaygınken, giderek tedavi edilebilir olduğu görülmüştür.
-
Borderline kişilik bozukluğunda uygulanabilecek en etkin tedavi yöntemi psikoterapidir. Kişinin savunma düzenekleri, düşünce şemaları yeniden yapılandırılmalıdır. Ayrıca dürtüsel davranışlar ve duygudurumu düzenlemeye yönelik medikal tedaviler de uygulanabilir.
-
Bunların dışında borderline kişilik bozukluğuyla beraber görülen diğer psikiyatrik rahatsızlıklara (depresyon, kendine zarar verme davranışları, yeme bozuklukları, alkol/ madde kullanımı, anksiyete bozuklukları) yönelik uygun tedavi sağlanmalıdır.
-
Terapi ile beraber gerek görüldüğü takdirde ilaç tedavisi de sürece eklenmelidir.
-
Bu kişilerin, hayata uyumlarını artıracak, kayıplarını durduracak tedavilerini sağlamak önemlidir.
-
Bu tedaviler sadece kendileri için değil, aile ve sosyal çevrelerinin yaşam kalitesinin arttırılması için de çok değerlidir.